När man berömmer sin häst

Nu efter att OS i hästhoppning, Dressyr och fälttävlan har gått så har man ju hunnit lägga märke till både det ena och det andra då det kommer till ryttare och hästar. Något som jag har uppmärksammat speciellt mycket är när det kommer till hur man berömmer sin häst efter ett lyckat och såväl ett mindre lyckat pogram.
 
Jag har sett väldigt många ryttare som klappar sina hästar. Visserligen har jag inga egentliga problem med folk som klappar om sina hästar med "måtta", det vill säga att man klappar lite löst och lätt. Desvärre så finns det ingen måtta hos vissa ryttare som verkligen klappar till sina hästar hårt. En hård klapp mot hästen kan ju från hästens sida tolkas som en bestraffning, vissa har ju vant sig vid att bli klappade på det sätt som många ryttare gör men varför inte göra rätt från början? Det måste väl ändå vara bra mycket trevligare för hästen om du stryker den längs med halsen istället för att klappa till den? Även om ryttaren menar väl så är det ju inte säkert att hästen förstår det.
 
Jag själv brukar glömma av mig och har den dumma ovanan att jag vill klappa hästen eftersom att det känns lättare. Men jag brukar numera komma ihåg att jag inte ska klappa hästen efter att den gjort något bra. Att berömma hästen med rösten är ju också ett bra alternativ tycker jag om man inte vill släppa tyglarna.
 
Jag har haft den dumma ovanan att jag brukar klappa hästen efter att den gjort något bra. Fy fy..
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0